Kunstwerk 'Twee Kolommen' van Gust Romijn opnieuw onthuld

23 October 2024, 19:35 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

In de bocht naar boven van de Kromme Zandweg naar de Schulpweg in Rotterdam is vanmiddag het kunstwerk 'Twee Kolommen' onthuld van de overleden kunstenaar Gust Romijn (1922-2010). De onthulling werd verricht door zijn weduwe Marianne Kleijwegt in aanwezigheid van Ove Lucas, directeur CBK.

Kunstenaar Gust Romijn heeft jarenlang atelier gehad in Charlois in de zogenoemde stee van Timmers aan de Kromme Zandweg en daar ook gewoond met zijn tweede vrouw Marianne. Aanleiding voor het kunstwerk op die plek is, dat er verderop de Gust Romijnbrug ligt. Deze fiets- en voetgangersbrug met een overspanning van 42 meter werd onthuld in 2016 en toen klonk al de roep om een kunstwerk van Gust Romijn in de nabijheid van de brug. Deze brug werd gebouwd in opdracht van het Havenbedrijf en vormde het sluitstuk in de recreatieve route die vanuit het Zuiderpark doorloopt tot de Waal-Eemhaven.

Zowel in vorm als kleur refereert de brug aan de containerkranen in de naastgelegen haven. De 'Twee Kolommen' staat in verband met grootte en zwaarte op een stevig fundament dat tot 22 meter de grond in gaat. Het kunstwerk van 7 meter hoog heeft een geschiedenis van jaren, eerder in 1977 stond het als onderdeel van de herbouwde Energiehal, nabij Diergaarde Blijdorp. Na de sloop van de Energiehal werd het kunstwerk in 2003 verplaatst naar de Roel Langerakweg, als markering van de entree van een sportpark.

In 2016 verdween het beeld in de opslag en in 2017 werd het  beeld uitgeleend aan Amsterdam en maakte het deel uit van de beeldententoonstelling ArtZuid. Toen kwam het kunstwerk in beeld voor een plek in de buurt van de Gust Romijnbrug. Wijlen Gust Romijn heeft best wat kunstwerken staan in Rotterdam en behoorde samen met Louis Roode en Piet Roovers in de jaren '50 tot de  'Venstergroep', bestaande uit jonge Rotterdamse grafici.

Bekend is hij o.a. van het kunstwerk 'Wolken' dat stond naast de vroegere Daniel den Hoedkliniek en inmiddels is verhuisd naar het Erasmus Medisch Centrum, Schietschijf op Katendrecht, de Dobber in Sportdorp maar ook met een monument ter herdenking van Watersnood in 1953 in Ouwerkerk.